K21 ART COLLECTION "STÄNDEHAUS", Düsseldorf

     
Architects:   Kiessler + Partner Architekten, Munich
Client:   Federal State of North Rhine Westphalia
Occupant:   Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen
Completion:   2002
Project size:   20,000 m²
Overall building budget:   20 million euros
Lighting budget:   1.5 million euros
Photos:   Wolfgang Schwager  1, 3l, 4r
Ralph Richter  4l, 6
Thomas Riehle  2
Thomas Mayer  3r
Luc Bernard 5

Publication:
 
Werkbericht - Licht Kunst Licht 1  >>

 

The reconstruction of a Parliament Building – the K21 art collection in Düsseldorf's Ständehaus


In 1995 the decision was taken to convert it into a new museum for international contemporary art – for art of the 21st century.The various spatial structures and functions are catered for with a minimum of lighting instruments. Intelligent light management and the exchange, addition and omission of components allow for differentiated lighting scenarios and guarantee users a great deal of flexibility, both now and in the future. Yet the illumination with its unobtrusive design is subordinated to the art installations.

The demands on the lighting design reflect the various uses of the reconstructed building: representational qualities and monumental impact inside and out, as well as multifunctional,
flexible illumination for an array of disparate events and for the valuable contemporary art works of a young collection that is still growing.
The illumination of the atrium has been adapted to the requirements of contemporary multi-media systems, since both art installations and government events have to be accommodated.
Powerful projectors attached to the glass cupola's structural beams radiate throughout the atrium space and generate homogeneous illuminance levels on the ground floor.

Prominent columns flank the large perron. The capitals' ledges accommodate minimized uplights that immerse the ceiling vault in a homogeneous illumination and create an imposing
and light-flooded entrance area without visible luminaires.

In order to point up the signal effect of the glass cupola at night as well as by day, the base of the structure has been fitted with cardanic low-voltage halogen projectors that are tiltable and have been integrated into the ventilation cladding. Their light follows the line of the cupola's diagonal struts. The luminaires' narrow beam distribution paints the inner surfaces of the construction up to its zenith, thus creating a transparent, softly glowing glass membrane that is visible far beyond the boundaries of this city on the Rhine. The lighting of the exhibits on display is provided by powerful projectors on a track system.