EMIL SCHUMACHER MUSEUM, Hagen

 

Awards:
Award of Excellence 2009
GE Edison Awards

Architects:   Lindemann Architekten, Mannheim
Client:   Stadt Hagen
Occupant:   Regionalverband Ruhr
Completion:   2009
Project size:   7,700 sqm
Overall building budget:   25 million euros
Lighting budget:   0.7 million euros
Photos:   Lukas Roth

Publication:
 
Werkbericht - Licht Kunst Licht 3  >>

 

Between representation and abstraction – The Emil Schumacher Museum in Hagen


Hagen has dedicated a museum to its honorary citizen Emil Schumacher. In an area of 1,100 square metres the Museum exhibits Schumacher's works in the context of parallel international art developments and the environment of his time.

The new three-storey construction for the Emil Schumacher Museum is realized as an exposed concrete volume within a glass cube; the concrete cuboid being connected to the Osthaus Museum by means of a joint foyer. Through its glass sheath the building establishes a lively interaction with its environment. During the day the mirror images of the neighbouring buildings are reflected in the glass façades, while at night the building glows with light from within. For this purpose, the concrete surfaces behind the curtain wall are evenly illuminated. The façade radiates the colour that Emil Schumacher treasured particularly: blue.

The central design intention for the illumination of the Emil Schumacher Museum and the extention of the Karl- Ernst- Osthaus Museum was to create a connecting lighting element for the museum- used rooms.
On the top floor a skylight spans the entire space. Square frames fitted with a tension-mounted, diffusing membrane have been suspended below the ceiling with minimal joints between them.
Located between the membrane surface and the glass ceiling are luminaires which are controlled in accordance with incident daylight levels. At night, they alone provide the interior illumination. For structural and climatic reasons there is a safety-glass roof above the glass ceiling. Installed on it is a sun-tracking lamella system, which blocks out direct sunlight and thereby prevents the rooms from overheating and protects the artworks against harmful radiation.

The wall-flanking track and projector system can be individually and optimally tailored to the different exhibitions by means of large and small spotlights with varying photometric properties.
This efficient and flexible, yet formally extremely reduced, lighting solution creates exhibition spaces evocative of white cubes – a perfect setting for the expressive chromaticity and
materiality of many of Emil Schumacher's works. The diffuse light from the luminous ceilings creates a shadow-free lighting ambience within the room. In combination with the directional light from projectors, optimum visual conditions are provided for the paintings, gouaches, graphics, ceramics and paintings on porcelain and slate, which constitute the precious collection of the Emil Schumacher Museum.