OBERPOLLINGER, Munich

   
Architects (Design):  

Masterplan Design:
John Pawson Ltd, London

Completion: 2016

"The Storey" on basement floor:
Gonzalez Haase AAS Gesellschaft von Architekten und Designern mbH, Berlin

Completion: 2016

Ground Floor:
John Pawson Ltd, London

Completion: 2018

1st Floor:
Vincent van Duysen Architects, Antwerp

Completion: 2020 / 2021

2nd Floor:
Andrea Tognon Architecture, Milan

Completion: 2019

4th Floor:
John Pawson Ltd, London

Completion: 2017

Architects (Execution):   Heine Architekten Partnerschaft mbB, Hamburg
Client:   The KaDeWe Group GmbH, Berlin
Occupant:   The KaDeWe Group GmbH, Berlin
Project size:   Basement Level: 2,500 sqm / Ground Floor: 3,050 sqm / 1st Floor: 4,825 sqm / 2nd Floor: 4,870 sqm / 4th Floor: 2,750 sqm
Photos:   Oberpollinger / KaDeWe Group, Isabel Sternkopf / Licht Kunst Licht, Roman Thomas

 

Tailor-Made Light for Munich's Shopping Icon


The minimalist interior architecture on the 4,200 m² ground floor, designed by John Pawson, features linear geometries and bright, crisp colors, making it appear uncluttered and inviting with its variety of different cosmetics, watches and jewelry brands. The lighting concept follows the idea of supporting the characteristics of the interior design with differentiating lighting solutions. Laterally arranged shop-in-shops are accentuated by a grid of adjustable recessed downlights, arranged in groups. The illuminated back walls in the stores as well as the ceiling cove running in front of the store entrances frame the ground floor and form a friendly and attractive background for the marketplaces. On the ceiling, the piazzas are reflected by dimmable luminous ceilings, suggesting freshness and lightness while at the same time conveying the feeling of daylight. The luminous ceiling fields are framed by ceiling flush channels, where sprinklers and loudspeakers, and adjustable luminaires have been integrated. Some of these fields are motor-driven and serve as inspection openings for the ventilation units above. In parallel with the luminous ceilings, coves are positioned with their soft indirect lighting as well as integrated, adjustable spotlights.

The Men's Designer Department on the first floor was designed by Belgian architect and designer Vincent van Duysen. Pairs of adjustable ceiling recessed spotlights in the shop-in-shops form a calm background for the various brands and put their products in the limelight. The so-called "Classic Area" in the middle zone at the level’s rear area is segmented into individual sales islands, which are separated from the loop by ceiling panels made of brushed metal, corrugated sheet metal flooring, and partition walls with marble or wood cladding. Tracks are integrated into the ceiling panels in such a fashion that from below only minimalist slots are visible as openings for the use of the track spotlights. The spotlighting powerfully accentuates the merchandise as well as the textures and surfaces of the different materials.

In the front part of the floor there is a kind of pavilion, reminiscent of Bauhaus design, which sets itself apart from the loop due to a striking coffered ceiling with integrated diffuse light lines. The general lighting is realized with adjustable ceiling spotlights, which are located in the black ceiling panels between the reddish ceiling bars. Light lines invisibly integrated into the shelves complete the nuanced atmosphere.

Designed by Milan-based architect Andrea Tognon, the interior design for the new Women's Fashion Department on the second floor is characterized by minimalist modernity and emotional playfulness. The lighting concept on the entire floor makes use of a sophisticated grid of ceiling recessed adjustable downlights optimized for the integration of technical components. The minimalist luminaires for the ambient and accent lighting were implemented in the same shade of grey as the ceiling and thus blend into the design unobtrusively. At key locations in the room, tracks were integrated into gold-colored round tubes, with associated track heads in the same golden hue setting their own accents.

On the basement floor, the architectural studio Gonzalez Haase AAS has created an urban atmosphere. The rough, partly open ceiling design is characteristic. A functional grid of lighting track segments consistently spans across the entire retail space, conveying an industrial look. Here, fixtures for general and accent lighting can be accommodated to create a balanced mix of horizontal and vertical illuminance intensities. Different lighting color temperatures were intentionally chosen to aid in thematically zoning and organize the space.

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.