CENTURY HALL "JAHRHUNDERTHALLE", Bochum

 

Awards:
Award of Merit 2004
IIDA International Illumination Design Awards
Illuminating Engineering Society of North America


Architects:   Petzinka Pink Architekten, Düsseldorf
Client:   LEG Landesentwicklungsgesellschaft NRW GmbH, Dortmund
Occupant:   Kultur Ruhr GmbH
Completion:   2003
Project size:   15,000 m²
Overall building budget:   55 million euros
Lighting budget:   1 million euros
Photos:   Luc Bernard  5, 7, 10
Thomas Pflaum  3, 4l
Thomas Riehle  2r, 8-9
Jochen Helle  1, 2l,6

Publication:
 
Werkbericht - Licht Kunst Licht 1  >>
     
     




Converting an industrial landmark into a festival location – the centenary hall, Bochum


The Centenary Hall is located in the West Park area of Bochum – the former Krupp premises. After a one-year refurbishment period this industrial heritage monument has been opened to the public as a festival location for the Ruhr Triennale. At dusk and at night the hall is given a spectacular exterior impact by its artificial lighting. When the illuminated skylights and the cantilevered canopy of the newly constructed foyer are fused into a "light wave", the former assembly shop morphs into a landmark for the arts that radiates far and wide.

One important aim was to make the entire entrance foyer transparent enough for visitors outside to experience the hall behind it. Inside the building the light dramaturgy assumes an additional function as a guidance system for the extensive floors with their various gallery levels.

The "light wave" can be seen from afar. It flows towards the visitor through the dematerialized curtain wall of the entrance annex. Warm light pools emphasize the nine well-proportioned entrance doors along the flank of the foyer. The even vertical illumination of the rear wall of the foyer, the Centenary Hall's formerly external brick wall, creates an impression of spatial depth.

It is only after this that the space opens up to the visitor to reveal the Centenary Hall with its imposing steel structure. Immersed in calm light, the sources of which are not clearly discernible, the spatial architecture is subtly dramatised. The lighting fixtures for illuminating the ceiling areas are mounted on the gantry level, positioned so as to produce an absolutely glarefree illumination. Downlights create a soft grazing light on the structural girders and effectively bring out their materiality. The base of the wall flanking the hall at gallery level is designed to form a cavetto-like floor cove. Through a floor-integrated light channel equipped with coloured T16/T5 fluorescent lamps, the curving wall can be immersed in various colours.