KADEWE, Berlin / ALSTERHAUS, Hamburg / OBERPOLLINGER, Munich

 

The department stores Kaufhaus des Westens (KaDeWe) in Berlin, Alsterhaus in Hamburg and Oberpollinger in Munich will be gradually revamped by renowned architects over the next years. Oberpollinger has already held an opening party for its new concept store “The Storey” last October.
With the openings of Berlin and Hamburg’s first redesigned sales areas on November 15th and 16th 2016, respectively, the remodelling sequence has finally begun.

In all three of the KaDeWe Group’s department stores, our team has provided bespoke lighting solutions that underline the quality of the sophisticated retail spaces and promote exclusive shopping experiences.

The lighting solutions for the three department stores provide quantifiable benefits regarding energy efficiency and maintenance. Using state of the art technologies for both eneral and accent lighting, energy savings of approximately 30-40% and significantly longer maintenance intervals compared with the previously installed lighting equipment have been achieved.

Moreover, the lighting concept of utilizing many small light sources with relatively low power consumption and excellent colour rendering qualities provides not only for high visual comfort, but also for adequate artistic quality and brilliance supporting the exclusiveness of the shopping environments.

 

 

 

KADEWE, Berlin

16 12 kadewe alsterhaus oberpollinger 1

Rem Koolhaas and OMA’s Rotterdam Office has developed an extraordinary concept for the over 100-year-old building Kaufhaus des Westens.

 

 

16 12 kadewe alsterhaus oberpollinger 2

The renewed 8 meter tall main entrance receives the visitors with a spectacular design. Narrow lines of light are integrated between the coloured glass panels.

 

 

16 12 kadewe alsterhaus oberpollinger 3

Track mounted spotlights trace all sides of the shop windows, unobtrusively allowing to flexibly illuminate the mannequins from concealed positions.

 

 

16 12 kadewe alsterhaus oberpollinger 4

The sensible design by Milan based interior designers Storage Associati is underlined by the use of linear lighting systems within the “Men’s Shoes and Accessories” merchandise areas on the first floor.

 

 

16 12 kadewe alsterhaus oberpollinger 5

The graphic appearance of linear brass fixtures running perpendicular to the ceiling channels is both bold and memorable.

 

 

16 12 kadewe alsterhaus oberpollinger 6

Iconically designed by French designer India Mahdavi, a graphic ceiling consisting of repeating light coves is the defining element of the second floor’s “Women’s Designer Fashion” retail area.

 

 

16 12 kadewe alsterhaus oberpollinger 7

Linear indirect light coves run across the entire ceiling and create a soft general light with a warm light colour. Adjustable fixtures are built into the narrow beams between the coves and cast accent lighting onto the designer goods.

 

Architects:

Masterplan:
Rem Koolhaas, The Office for Metropolitan Architecture, Rotterdam

"Women's Designer Fashion" on 2nd floor:
india mahdavi - architecture and design, Paris

"Men's Shoes and Accessories" on 1st floor:
Storage Associati, Milan

Executing architects:
Heine Projekt GmbH, Hamburg

Photos:
The KaDeWe Group

 

 

 

ALSTERHAUS, Hamburg

16 12 kadewe alsterhaus oberpollinger 12

The clear interior concept by Kleihues + Kleihues provides the Alsterhaus with a spectacular makeover. The newly opened 8m high “Accessories Hall” is the heart of the building.

 

 

16 12 kadewe alsterhaus oberpollinger 9

Powerful, narrow-beam, ceiling recessed spotlights accentuate and sculpt the luxury products from eight meters above and specifically highlight select targets.

 

Architects:

Masterplan:
Kleihues + Kleihues Gesellschaft von Architekten mbH, Dülmen-Rorup

Executing architects:
Heine Projekt GmbH, Hamburg

Photos:
The KaDeWe Group

 

 

 

OBERPOLLINGER, Munich

16 12 kadewe alsterhaus oberpollinger 10

As a creative partner for “The Storey” on the basement floor, the architectural studio Gonzalez Haase AAS has created an urban atmosphere. The rough, partly open ceiling design is characteristic.

 

 

16 12 kadewe alsterhaus oberpollinger 11

A functional grid of 60cm long lighting track segments consistently spans across the entire retail space of “The Storey” on the basement floor of the Oberpollinger in Munich, conveying an industrial look.

 

Architects:

Masterplan:
John Pawson Ltd, London

"The Storey" on basement floor:
Gonzalez Haase AAS, Berlin

Executing architects:
Heine Projekt GmbH, Hamburg

Photos:
Thomas Meyer Ostkreuz

 

 

<<  back to NEWS                                                                                 forward to PROJECTS  >>